Egentligen hade jag tänkt sitta i en föreläsningssal med alla ENSGIs nya elever och lyssna på presentationer om skolan nu, men jag gick hem i första pausen. Det gav absolut ingenting. Salen var fylld av ett konstant surr och runtomkring oss (= fem svenskar + 1 finne) satt övervägande folk från "Cercle GI", typ skolans festeri och snackade oavbrutet. De som presenterade skolan hördes knappt men av programmet och texten på projektorslidesen att döma så var det inte tal om något viktigt eller intressant. I eftermiddag hålls en presentation för alla utbytesstudenter, den hoppas jag få ut någonting av.
Jag kan tillägga att GIs lokaler är ganska gamla och i behov av renovering. T. ex. föreläsningssalen som vi var i i morse (och som verkar vara skolans största) har dålig belysning, krittavla och säten av tjock masonit. När jag lämnade förmiddagens presentation så var det inte bara hjärnan utan även ändalykten som sa ifrån. C4 hemma på LiTH framstår verkligen som deluxeutrustad i jämförelse.
Nu till de gångna två veckorna:
Första veckan (25-31/8) gick jag en intensivkurs i franska som hölls på GI. Vi hade undervisning måndag till fredag från kl. 9 till 13 med 20 min paus, dock började undervisningen senare och pauserna blev längre för varje dag. Från kl. 8 varje dag så bjöd BI (Bureau International) på "frukost" på skolan. Observera att frukosten i Frankrike skiljer sig marka

nt från den i Sverige, här äts bara lite och helst socker. Det som BI serverade var följaktligen sockerkaka och kaffe/juice.
Språkundervisningen var inte direkt ansträngande, vi fick mest diverse texter och små övningar som skulle få oss att börja prata så mycket som möjligt. De grammatiska inslagen lös med sin frånvaro. Veckan avslutades med ett litet prov där vi skulle skriva nånting utifrån en text om framtiden.

På eftermiddagarna/kvällarna arrangerade BI olika event som enkla middagar, en biljardkväll, en grillkväll, en stadsvandring samt ännu en grillkväll (denna gång uppe vid bastiljen, en gammal försvarsinrättning på berget norr om centrum som nås på ca. 1 timme till fots eller på 5 min med linbanan).
Bilderna visar Anne, chilenaren Cedric, tysken Dirk och svensken Johan resp. ryskan Anna, finskan Johanna, Anne, Johan och mig.
Helgen tillbringade vi i Ardèche med forspaddling. Kl. 5 på lördagsmorgonen samlades vi för att ta bussen 3 timmar syd-västerut. I Ardèche finns typ en mindre version av Grand Canyon som erbjuder paddling i fantastisk natur med klart vatten. Turen var dock aningen för lång - 30 km - och tog kring 6 timmar att genomföra. Dessutom var det väldigt varmt och ganska långt mellan de strömma partierna så paddlingen tog på krafterna. Då vi blev tillsagda att bara ta med oss saker i kanoterna som fick bli blöta tog jag inte med mig kameran, tyvärr har jag därför inga

"actionbilder" från paddlingen. På kvällen åkte vi till en campingplats där vi festade och övernattade i militärtält. Söndag förmiddag tillbringades på campingen med bad och på eftermiddagen åkte vi för att titta på Madeleinegrottorna som låg i närheten. Framåt kl 21 var bussen framme i Grenoble igen och jag avrundade kvällen med en pizza hemma hos (faddern) Seb.
Andra veckan gick åt till att ta itu med praktiska och administrativa ärenden:
Jag fyllde i 1001 papper för att bli inskriven på GI och få mitt studentkort. Jag var på banken och ordnade med betalningar, konto och kreditkort. Jag var på IKEA och köpte mattor och andra prylar för lägenheten. Jag var på campus och började med en kurs där man jobbar med datormoduler för att lära sig teknisk franska. Jag fixade internet i lägenheten; äntligen! Innan jag kunde använda min egen dator var jag tvungen att använda franska datorer med tillhörande azerty-tangentbord. För de som inte vet så har vi qwerty-tangentbord i Sverige. Azerty/qwerty syftar på de fem första bokstäverna till vänster på översta raden och eftersom tangentborden är olika och man av vana vill skriva på ett annat sätt så är det väldigt frustrerande att vänja sig vid en ny anordning av bokstäverna och symbolerna.
Övrig tid gick åt till att gå på stan och umgås med Seb och andra utbytesstudenter. Mestadels åt vi middag men vi hade också en ost- och vinkväll. Att uppskatta stinkande och möglig ost är något jag får lära mig det här året, med vinet är det lättare.
En intressant iakttagelse när man rör sig på Grenobles gator är julbelysningen som är uppsatt året runt. Den är naturligtvis inte tänd så här års men på de flesta fasader och exempelvis över gatan utanför min balkong hänger ljuskedjor eller glödlampor som formar ringklockor, granar och annat juligt. Tydligen är det för jobbigt att plocka ner pyntet efter jul så det får vara kvar hela året.